T.GAŠPAR: Je to pre ňa veľká výzva, vízie predstavím až po oficiálnom vymenovaní

09.05.2012 Bratislava

Bratislava 9. mája (TASR) - Súčasný riaditeľ Úradu boja proti korupcii Tibor Gašpar, ktorý sa od budúceho týždňa stane novým policajným prezidentom, predstaví svoje vízie na tomto poste až po oficiálnom uvedení do funkcie ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.

"Samozrejme, je to pre mňa veľká výzva. Rád by som na poste policajného prezidenta staval na všetkom pozitívnom. Všetky vízie a predstavy o ďalšom fungovaní Policajného zboru by sme predstavili spoločne s pánom ministrom vnútra Kaliňákom až po mojom oficiálnom vymenovaní do funkcie," povedal v prvej reakcii pre TASR generál Gašpar. Zdôraznil, že v prvom rade sa však musí aj oboznámiť so súčasným stavom celého Policajného zboru a vyhlásil pritom, že je to pre neho veľká výzva, lebo si uvedomuje najdôležitejšiu skutočnosť, že polícia je "pre a zodpovedá najmä občanom".

Novým prezidentom Policajného zboru bude riaditeľ Úradu boja proti korupcii Tibor Gašpar. Súčasného šéfa slovenskej polície Jaroslava Spišiaka by mal nahradiť už na budúci týždeň. Oficiálne to dnes potvrdil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Šéf rezortu vnútra sa však zastal aj Stanislava Jankoviča, o ktorom sa doteraz hovorilo ako o hlavnom kandidátovi na stoličku po Spišiakovi. Jeho vymenovanie Kaliňák pôvodne podmieňoval tým, že dokáže svoju nevinu. Jankovič bol totiž donedávna trestne stíhaný, pretože podľa inšpekcie ministerstva vnútra v rozpore so zákonom vybavil vodičský preukaz pre podnikateľa Jána Božíka. "My sme podrobili či už policajný zbor, alebo jeho vlastnú osobu kritike, ktorá by nebola úplne namieste, pretože si myslím, že mnohé otázky v jeho kauze už boli zodpovedané. A myslím si, že aj do budúcna sú jeho služby pre mňa v mnohých oblastiach nenahraditeľné," povedal Kaliňák.

Aj v nasledujúcom období preto plánuje s Jankovičom spolupracovať, pretože má ministerstvo vnútra pred sebou "mnoho ťažkých projektov", ktoré musí splniť.
 

Vyberte región